Dramatechnieken

Theater van de onderdrukten

 

Het theater van de onderdrukten van Augusto Boal (uit Brazilië) is een verzameling van dramatechnieken waarbij deelnemers situaties van onderdrukking uit hun eigen leven onder ogen leren zien, in kaart brengen en bestrijden. Het doel is deelnemers te versterken om te komen tot sociale verandering. 

 

De jaaropleiding (Opleiding Participatief Drama) en de vele masterclasses die ik gevolgd heb bij Stichting Formaat in Rotterdam hebben mij geïnspireerd hoe ik met participatief drama maatschappelijke problemen zoals discriminatie in beeld kan brengen. Zo helpt het mensen die onderdrukt, buitengesloten worden, niet gezien worden of wiens stem niet gehoord wordt. Een veel gebruikte werkvorm is het beeldentheater. Beelden worden zo een nieuwe taal. Door beelden te maken van eigen voorbeelden van onderdrukking en discriminatie, kunnen we met elkaar kijken naar de verschillende rollen van dader, slachtoffer en getuige. Klopt het wat we denken te zien? Is hier sprake van een gevoel van discriminatie of een geval van discriminatie en wat doet het met je? Maar ook de innerlijke belemmeringen kunnen we zichtbaar maken met behulp van deze dramatechnieken.

 

'Ik ben omdat jij bent'

Door gevoel te verbeelden stellen mensen zichzelf open. Deelnemers ervaren dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Dat wat deelnemers voelen, wordt zichtbaar voor henzelf en de ander. Het is een goede manier om gezichtspunten samen te brengen, maar ook om samen naar oplossingen te zoeken.

 

Wilt u meer weten over hoe participatief drama kan helpen? Laat het mij weten!

Discriminatie
Weerbaarheid
Ongewenst gedrag
International work

Van Ast Training en Advies ©

Alle rechten voorbehouden. Copyright 2022

 | Algemene voorwaarden | Privacy verklaring Webdesign Internetbureau Antum